Kruidenmannetje 2

Kruidenmannetje

Een kruidenmannetje van een panty in een beker knutselen.

Het maken van een kruidenmannetje is een leuke en creatieve activiteit die je kunt doen om je verbinding met de natuur te versterken. Dit traditionele ambacht is populair in Nederland en andere delen van Europa. Hier zijn de stappen om je eigen kruidenmannetje te maken:

Stap 1: Verzamel je benodigdheden Om te beginnen, moet je enkele eenvoudige benodigdheden bij elkaar brengen. Je hebt vers geplukte kruiden nodig, zoals tijm, rozemarijn, lavendel en andere geurige kruiden. Daarnaast heb je dunne touwtjes nodig, linten, en een schaar.

Stap 2: Kies een locatie Kies een rustige en vredige locatie in de natuur om je kruidenmannetje te maken. Het kan in je tuin zijn, een bos, of zelfs een park.

Stap 3: Maak de basisvorm Begin met het vormen van de basisvorm van je kruidenmannetje. Dit kan een klein figuur zijn dat je maakt van hout of andere natuurlijke materialen. Het kan zo simpel zijn als een takje of wat gras.

Stap 4: Voeg de kruiden toe Neem de geplukte kruiden en bind ze samen met de touwtjes. Deze bundels kruiden vormen het lichaam en de kleding van je kruidenmannetje. Zorg ervoor dat de kruiden goed vastzitten en stevig zijn bevestigd aan de basisvorm.

Stap 5: Maak het gezicht Voeg een gezicht toe aan je kruidenmannetje. Dit kan gedaan worden met kleine stukjes kruiden, zoals bloemknoppen of bladeren, om de ogen, neus en mond te creƫren. Gebruik je creativiteit om een uitdrukking te geven aan het gezicht van je kruidenmannetje.

Stap 6: Versier met linten Gebruik linten om je kruidenmannetje te versieren en extra charme toe te voegen. Je kunt linten om de armen, benen en het lichaam van het mannetje binden, en zelfs een klein lint als hoed gebruiken.

Stap 7: Laat het drogen Laat je kruidenmannetje op een droge en zonnige plek staan zodat de kruiden goed kunnen drogen. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur.

Stap 8: Geniet van je kruidenmannetje Zodra je kruidenmannetje volledig is opgedroogd, is het klaar om van te genieten. Je kunt het in je huis plaatsen als een decoratief element, of het cadeau doen aan vrienden en familie als een uniek en zelfgemaakt geschenk.

Het maken van een kruidenmannetje is niet alleen een leuke bezigheid, maar het verbindt je ook met de natuur en brengt een vleugje magie in je omgeving. Probeer het zelf en ervaar de vreugde van dit traditionele ambacht. Veel plezier!

Kruidenmannetje

De panty vullen met zaagsel en kruidenzaden en deze  omtoveren tot een kruidenmannetje of kruidenvrouwtje.

Knutsel materiaal:

 • Panty
 • kruiden zaden
 • Zaagsel
 • schaar
 • oogjes
 • lijm
 • Elastiekje (voor de neus)
 • plastic beker
 • water

In stappen:

 1. Knip de panty tot het de gewenste vorm heeft gekregen (je zou ook een hele kunnen gebruiken) het moet passen in de plastic beker en knoop 1 zijde dicht
 2. Plaats de zaagsel in de vorm
 3. Plaats de kruiden in het midden van de met zaagzel gevulde panty
 4. zorg dat u de vorm een soort worst vorm krijgt
 5. gebruik het elastiekje om een soortje neusje voor van het uiteinde van de panty te maken
 6. plaats de vorm in de plastic beker
 7. plak de ogen op de panty als een gezichtje
 8. vul de beker voor de helft met water
 9. klaar!

Knutselpakketten

Breien